Kom igång med segling

augusti 11, 2020

Har du en dröm att börja segla? Det finns flera härliga saker med denna sport. Att ge sig iväg ut på vattnet och se naturen på ett annat sätt. Ta chansen, det kommer öppna upp sig en helt ny värld för dig! Kläder speciellt för segling hittar du här.

Du bör ha flytväst, våtdräkt eller en torrdräkt. Även stövlar, handskar, mössa och glasögon bör du ha på dig. Det bästa för att komma igång och lära sig segling är att vända sig till en segelklubb och se om det finns en nybörjarkurs att börja i. Att köpa båt kostar ändå lite grann och du vill nog vara säker på att du kan grunderna och att du vill hålla på med detta innan du slår till. Du träffar också människor med samma intresse och det kan vara både nyttigt och roligt att byta idéer. Dessutom kan det vara bra att veta att för att bli riktigt bra på segling så måste du oftast öva flera år. En segelbåt fungerar på så sätt att vinden blåser över seglet och då skapas ett högt tryck på ena sidan, och ett lägre på andra sidan vilket gör att båten förs framåt med hjälp av så kallade kölar under båten.

Känner du att du är redo för att köpa en båt bör du köpa en så kallad optimistjolle, det är den minsta och lättaste av segelbåtar. Det finns några olika sätt att segla på bland annat i bindevind. Vid denna segling låter man vinden komma snett framifrån. Halvvind innebär att man seglar med vinden i sidan. Vid slör, då kommer vinden snett bakifrån och läns kommer den från aktern. Några saker att tänka på till sjöss är att alltid använda flytväst, kontrollera vädret, vid nödsituation vifta med armarna. Om du ger dig ut själv, meddela alltid någon så de vet vart du är. Kontrollera vågorna när du seglar, att veta vindhastigheten är viktig för att bestämma hur mycket segel som ska vara uppe. Ha koll på närliggande platser om något skulle hända. Lycka till!