Dykning i Sverige: Upptäck Undervattensvärlden

maj 10, 2023

Dykning i Sverige är en fantastisk upplevelse som ger dig möjlighet att upptäcka den vackra undervattensvärlden. Med över 96 000 sjöar och 7 000 kilometer kustlinje finns det gott om möjligheter att utforska vattenmiljöerna i Sverige. Här är allt du behöver veta om dykning i Sverige.

Sverige har en av de högsta standarderna för dykning i hela världen. Dykning är reglerat av svenska Dykarsportförbundet (SDF) som är en del av Riksidrottsförbundet. För att dyka i Sverige behöver du ha ett dykcertifikat och följa de regler och bestämmelser som gäller för dykning.

Undervattensvärlden i sötvatten

Sverige har många sjöar som erbjuder fantastisk dykning. Sötvattensdykning är populärt i landet och det finns gott om djur och växter att upptäcka under vattnet. De största sjöarna i Sverige för dykning inkluderar Vänern, Vättern och Hjälmaren.

Undervattensvärlden i saltvatten

Sverige har också en kustlinje som sträcker sig över 7 000 kilometer, vilket ger dykare möjlighet att utforska den svenska skärgården. Den svenska skärgården är hem för en mängd olika arter av fiskar, koraller och andra marina djur. I östersjön har vi bräckt vatten som inte har samma salthalt som i de stora haven. Något som ger unika förutsättningar för bland annat bevaring av sjövrak. De mest populära dykplatserna i Sverige inkluderar Kosterhavet och Gullmarsfjorden.

Säkerhet vid dykning

Säkerhet är en viktig del av dykning. För att dyka i Sverige behöver du ha en dykcertifiering och följa alla regler och bestämmelser som gäller för dykning. Innan du dyker är det också viktigt att du har rätt utrustning och vet hur man använder den. Det är också viktigt att du har en dykkamrat och att ni båda är medvetna om varandras dykplaner.

Dykplatser i Sverige

Sverige har många fantastiska dykplatser att upptäcka. Några av de mest populära dykplatserna inkluderar Kullaberg, Tjärnö och Flaten. Kullaberg erbjuder fantastisk dykning i en dramatisk miljö med klippor och grottor. Tjärnö är känt för sin unika marina miljö och Flaten är en populär dykplats nära Stockholm.

Dykutrustning

För att dyka behöver man en rad olika utrustningar för att säkerställa en trygg och framgångsrik dykupplevelse. Här är en lista på några viktiga dykutrustningar:

 • Dykmask: En mask som täcker ögonen och näsan för att möjliggöra klart seende under vattenytan.
 • Snorkel: Ett rör som möjliggör andning genom munnen medan man håller ansiktet nedsänkt i vattnet.
 • Dykfena: Används för att öka simkraften och manövrerbarheten under dyket.
 • Våtdräkt eller torrdräkt: Dräkten hjälper till att bibehålla kroppstemperaturen genom att isolera dykaren från det kalla vattnet.
 • Dykflaska: En behållare som innehåller luft eller annan andningsgas som dykaren kan använda under vattnet.
 • Regulator: Ansluts till dykflaskan och levererar andningsgas till dykaren på rätt tryck.
 • Manometer: Används för att övervaka mängden gas i dykflaskan.
 • Dykdator: En enhet som mäter och visar dykdjup, dyktid och återstående tid baserat på dyktabeller och gasblandningar.
 • Dykkniv: Används för att hantera eventuella trassel eller snöre under dyket.
 • Kompass: Hjälper dykaren att navigera och hålla rätt riktning under vattnet.
 • Dyklampa: Ger extra ljus för att utforska mörka områden eller grottor.
 • Dykbojar och visselpipa: Används för att signalera och kommunicera med ytan.
 • Dykmask och snorkel för reserv: Som backup ifall huvudmasken eller snorkeln går sönder eller tappas bort.

Detta är bara en grundläggande lista och det finns också andra specialiserade dykutrustningar som kan behövas beroende på dykplats och typ av dykning. Att ha rätt utrustning och vara väl förberedd är avgörande för en säker dykupplevelse.

Dykcertifikat

För att dyka i Sverige behöver du ha ett dykcertifikat. Det finns många olika typer av dykcertifikat att välja mellan, inklusive PADI, NAUI och SSI. Innan du tar ditt dykcertifikat är det viktigt att du har tillräckligt med erfarenhet och kunskap om dykning. Gå kurser och dyk mycket med erfarna dykare innan du väljer att gå ut och dyka själv med vänner.

Dykning i Sverige är en fantastisk upplevelse som ger dig möjlighet att upptäcka den vackra undervattensvärlden. Oavsett om du är en erfaren dykare eller en nybörjare finns det gott om möjligheter att utforska vattenmiljöerna i Sverige.