Kajak – en snabbguide

april 27, 2018

Har du funderat på att paddla kajak? Eller undrar du bara vad det är för något? Då har du hittat rätt guide! Kajak är en kanotliknande roddbåt. Det som skiljer kajak från kanot är den övertäckande delen. Det sägs att kajaken ursprungligen kommer från eskimåerna och den övertäckande delen var livsnödvändig för att skydda mot klimatet. Kajaken har också en tvåsidig paddel till skillnad från kanoten.

Du paddlar oftas en kajak själv, men det finns undantag. Det som gör kajak så roligt är det faktum att det är väldigt utmanande att styra den. Den mest tillfredsställande känslan är när du väl har fått kontroll på den. Det kan behövas kurser och det är relativt mycket säkerhet som du behöver gå igenom innan du börjar, men för övrigt är det ganska lätt att lära sig. Kajak kan både vara en hobby och en tävlingsinriktad sport som man kan satsa allt på.

Var kan du paddla kajak?

Kajak som aktivitet är inte alls ovanligt. Det brukar ofta finns någon form utav lokal kajak verksamhet vid älvar, åar och ibland sjöar. Tävlingar är dock lite ovanligare eftersom de bedrivs på längre åar och älvar. För att hitta din lokala kajakklubb är det enklast att söka på Google. Försäljning av kajak är desto enklare att hitta i sportbutiker och på internet, dessutom är det vanligt och billigt att hyra kajak för att prova på.

Vad krävs för att börja paddla kajak?

För att paddla kajak behövs inga speciella kompetenser, men det kan behövas kurser för större utmaningar och tävlingar. Grundutrustning som behövs för kajak är en kajak, kajakkapell, paddel och flytväst. Eftersom att paddla kajak ofta kombineras med friluftsliv kan det behövas mer utrustning, såsom tält, sovsäck, mat med mera. Vid kyligare väder behövs ytterligare vattentäta plagg för att skydda sig. För övrigt kan det vara en bra idé att ha en sakkunnig guide vid större äventyr.

Kan alla paddla kajak?

Naturligtvis kan alla ha kajak som hobby, men för tävlingar och större event behövs kunskap och bra fysik. Exempel på svenska tävlingar för kajak är Blackriver race (Svartälven, Dalarna), Dalsland kanotmaraton (mest befolkade) och Go Kayak Raid (Stockholms skärgård). Kajak paddlas ibland vid aggressiva vattendrag, du bör vara försiktig och medveten om vad du ger dig in på samt vilken klubb du väljer. Men att bara ge sig ut och njuta av naturen kan alla göra.