Dykning och skattjakter

april 22, 2018

Visst finns det en viss sport i att söka efter skatter på de sju haven? Det är nog så nära du kan komma till att vara en pirat utan att behöva bryta mot lagen. Vilka mytomspunna skatter kan du börja leta efter?

Atlantis

Den sänkta staden Atlantis har varit en del av av vår historia sedan Platons tid. Den är också en stark del av dagens popkultur då sagor om Atlantis har blivit film, böcker och även en del underhållande spel på nätet och olika tvspel. Atlantis är extremt mytomspunnet eftersom det inte finns några bevis på att staden finns eller ens var den skulle ha sjunkit. Platon skrev att ön med staden låg vid på Gibraltar sund och var det mäktigaste riket på jorden.

Forskare tror att en översättning av Platons verk har blivit fel och att ordet för hundra blev misstolkat som tusen. Skriver man om och använder ordet för hundra så får man ett exakt läge vid Kreta där det skedde ett vulkanutbrott som skapade en djup krater som sedan fylldes av havet. Det kan mycket väl ha sett ut som hela ön höll på att sjunka. Så Atlantis kanske är svårt att hitta men det hindrar väl ingen från att drömma?

En armada med guld

1715 sjönk en spansk armada bestående av 12 skepp utanför Havanna. I sin last hade de lådor fulla med guld och silver. Det här är skattjägarnas våta dröm, en chans att hitta en last värd flera miljoner för att inte tala om det historiska värdet i skeppen och mynten. Det tog ända fram till 60-talet innan det sista bärgades från platsen av spanjorerna som tekniskt sett ägde skatten. Den här skatten kan du alltså inte jaga själv, men är ett bevis för att det finns skepp som sjönk för flera hundra år sedan som fortfarande väntar på att bli upptäckta.

200 ton silver

Under andra världskriget hittade tyskarna ett brittisk fartyg lastat med 200 ton silver på från Indien. Kolet började sina när de närmade sig den irländska kusten men de hann aldrig komma till hamnen innan de träffades av en torped och sjönk. 2011 tog man sonarbilder över området och kunde se vraket men de har fortfarande inte lyckats frakta upp allt silver som finns därnere. USA lyckades bärga 48 ton silver men det finns mer kvar därnere.